Menü

20

Márc

2014

Együtt a tájékozott családokért

Másfél éves működése után mérleget készített a VÉDEM – Marosvásárhelyi Édesanyák Egyesülete: kiértékelte eddigi megvalósításait és felmérve az igényeket, összeállította az idei év tevékenységtervét. Márciusban elindult az egyesület honlapja és kampány kezdődött a személyi jövedelemadók 2 százalékának megszerzésére. Mivel egyre ismertebb az egyesület Marosvásárhelyen, a közeljövőben több szervezetet keres fel, hogy partnerségi viszonyt alakítson ki.

Eddigi tevékenységének csúcsát érte el a VÉDEM, hiszen egyedi esemény megszervezését vállalta. A Marosvásárhelyi Édesanyák Egyesületének sikerült a város neves, magyar nőgyógyászait egy előadássorozatba bevonni, megszólítva ezáltal a várandósokat, anyákat, nőket, egészségügyben dolgozókat és a téma iránt érdeklődőket egyaránt. A fogantatástól a születésig című esemény keretében Dr. Turos János, Dr. Kiss Szilárd, Prof.dr. Szabó Béla és Dr. Bereczky Lujza Katalin egy-egy előadás keretében olyan témákat boncolgatnak, amelyeket a célközönség igénye szerint állítottak össze a szervezők. Az előadók körüljárják többek között a fogamzás, illetve a fogamzásgátlás témáját, szó lesz a terhesség alatti vizsgálatokról és táplálkozásról, emellett a hüvelyi szülés valamint a császármetszés előnyeiről és hátrányairól is tárgyalni fognak, de a nőgyógyászati betegségek témája is terítékre kerül. Az esemény iránt olyannyira megnőtt az érdeklődés, hogy a VÉDEM helyszínváltoztatásra kényszerült, így az eredetileg beharangozott Bernády Ház helyett az első előadásnak az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház nagyterme (Nyomda utca 4 szám) ad otthont.

A VÉDEM életében nem ez az első alkalom, amikor szakelőadás révén járul hozzá a szülők tájékoztatásához: legyen szó gyereknevelésről, a kicsik gondozásáról, oktatásáról, vagy a kismamák ápoltságáról. A VÉDEM azt kívánja elérni tevékenységével, hogy a Marosvásárhelyen és környékén élő anyák érezzék: van ahova tartozni, nincsenek egyedül a gyerekeikkel és problémáikkal, van lehetőség tanulni egy közösségben, van ahonnan információkat kapni és minőségi szórakozási lehetőséget nyújtani gyerekeiknek.

Mindazok, akik értékelik a VÉDEM tevékenységét, és úgy gondolják az elmúlt másfél év alatt az egyesület értékes és hiánypótló munkát végzett, támogathatják a kitűzött célok elérésében. Támogatni beiratkozással vagy szerepvállalással lehet, hiszen a VÉDEM nyitott az új tagok csatlakozására, de nonprofit szervezetként bármiféle anyagi támogatás, adomány nagy segítséget jelent. A VÉDEM idei 2%-os kampánya során olyan közismert, Marosvásárhelyen élő szülőket vont be, akik magukénak érzik e közösség célkitűzéseit, értékeit.

A VÉDEM tevékenységét eddig nagyban támogatta az Evoline cég, aki a tavaly májusi Születés Hete rendezvénysorozat teljes szervezési költségét felvállalta és a decemberi lábbáb előadás is neki köszönhetően valósult meg. Az egyesület már első évében sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapnál eszközbeszerzésre, így az alapkezelőnek köszönhetően hangosító berendezése, laptopja, kivetítője van a szervezetnek.

A külvilággal való kapcsolattartás és kommunikáció két fontos pillérét dolgozta ki idén a VÉDEM. Március 8. óta a Facebook közösségi oldal mellett a www.vedemegyesulet.ro honlapon is elérhető az egyesület. Itt a megalakulással és működéssel kapcsolatos információk mellett, az aktuális, illetve készülő programokról kapnak tájékoztatást az érdeklődők, illetve az édesanyák igényeire válaszolva, többek között nőgyógyászok elérhetőségei, kórházi csomag, szabadidős lehetőségek, jogszabályok is szerepelnek. A weboldal elkészítésével a REEA cég támogatta az egyesületet, a tárhelyet pedig a Zooku Solutions cégnek köszönheti. A VÉDEM nyitottságára vall az is, hogy partnerségi viszonyt készül kialakítani az egyesület profiljával azonos vagy hasonló területen tevékenykedő nonprofit szervezetekkel. Együttműködésre felszólító levélben kölcsönös támogatást, szakelőadások megosztását és közös pályázást ajánl az Erdélyben működő alapítványoknak, egyesületeknek, kluboknak.

2014. március 19.
VÉDEM – Marosvásárhelyi Édesanyák Egyesülete

Szólj hozzá!