Menü

1898871_670203683017993_693527015_o

8

Márc

2014

A kezdetek

Anna, Peti és Gergő időszaka mindannyiunknak volt már, nem véletlen tehát a hasonlat, ami A kezdetekre utal. „Anya és Apa akkor ismerték meg egymást… összeházasodtak… kisbabánk fog születni…” Igen. Hasonlóan kezdődött az egyesület élete is. A Facebookon, pontosabban az Édesanyák csoportban ismerkedtünk meg, és hát mi más hozott volna össze minket, anyákat, mint a gyerek-téma. Naponta több kérdés, tanács, kétségbeesett keresgélés, biztató szavak jelentek meg ebben a csoportban a gyerekneveléssel, -ápolással, étkezési szokásokkal, szoptatással kapcsolatban…. míg aztán megfogalmazódott AZ egyesület megalapításának gondolata. Szükség van rá. Ezt többen éreztük, és azt szerettük volna, hogy kilépve a virtuális világból személyesen is találkozzunk, ötleteljünk, terveinket papírra vessük, s valami hasznosat alkossunk a sorstársaknak.

Egy nyári napon összeházasodtunk, vérszerződést ugyan nem kötöttünk, de mivel a cél, az értékek közös volt elindítottuk az egyesület alapításának folyamatát. Aránylag rövid időn belül konkrét „testet” öltött a kezdeményezés: decemberben megszületett a VÉDEM. Hivatalosan is bejegyeztek, felírtak a nagykönyvbe. A névválasztás könnyen ment: a (Maros)Vásárhelyi Édesanyák Egyesülete úgy érezzük,  minden szempontból átfogó, és pont az kerül a középpontba, ami ezt a közösséget, illetve az anyákat összehangolja, vagyis a gyerek. Őt óvjuk, védjük, ő a mindenünk. Ezen túlmenően, épp ennyire fontos mozgatórugója az egyesületnek a család, amelynek egészségéért, jólétéért és békéjéért mindent megtennénk…

A név mellé kis logónak is társulnia kellett. Ez valamivel nehezebb diónak bizonyult, hiszen ezerféle elképzelés közül nehezen tudtuk az igazit megtalálni. Az eredetiségre törekedtünk, nem tévesztve szem elől mégsem az anya-gyerek kapcsolatot, s ha lehet a játékosság se maradjon ki. És sikerült. A kis VÉDEM-virágunk már egyesületi trikókon, matricákon, plakátokon is díszeleg.

Mint ahogy időre van szükség ahhoz, hogy az anya összeszokjon az újszülöttel, az egyesületünk első hónapjai is a rá(egymásra)hangolódásról szóltak. Nyilván eleinte nem ment minden adminisztratív és szervezési munka úgy, mint a karikacsapás, de egy év távlatából elmondható, hogy kezdünk belejönni. Voltak mélypontok és vannak hullámvölgyek, amelyeket igyekszünk áthidalni.

A színskála könnyen összeállt, hiszen orvostól pedagógusig, közgazdásztól jogászig, gyógytornásztól grafikusig mindenki helyet kapott köztünk. Van, aki babahordozással vagy szoptatási tanácsadással foglalkozik, van köztünk dúla és neonatológus, vannak egygyerekes anyukák, illetve nagycsaládosok, évekig szoptatók és tápszert választók, kendősök és babakocsisak, babázók és nagyobb gyermeket nevelők…. Ebből az ezerarcúságból tudunk igazán jó ötleteket szülni, amelyek a leendő és meglévő családoknak támaszt és egyben harmóniát nyújtanak, tájékoztató jellegűek, ugyanakkor szakszerűek is.

 

Szólj hozzá!